zelenina2Obchodníci v Praze zvýšili především ceny paprik, naopak nejvíce klesly ceny brambor. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek.

V hlavním městě mezi 14. červnem a 12. červencem 2011 zdražilo 15 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena pečiva se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení zaznamenali statistici u paprik, a to o 13,51 procenta. Kilogram paprik se tak nyní prodává za 42,36 Kč. K dalším potravinám, které v hlavním městě zdražily, patří například hovězí maso, vepřová pečeně, mléko, jogurty, máslo či rýže.

Nejvíce naopak zlevnily brambory, a to o 15,27 procenta. Kilogram tak nyní stojí 14,34 koruny. Pražští obchodníci zlevňovali také například šunkový salám, kuchaná kuřata, vejce, pšeničnou mouku či těstoviny.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili papriky, a to o 15,14 procenta na 44,80 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i těstoviny, hovězí maso, mléko, máslo, rýže, cukr nebo pivo. Nejvíce naopak zlevnily konzumní brambory, a to o 18,84 procenta na 12,84 Kč za kilogram. Spolu s bramborami snížili čeští obchodníci i ceny banánů, pečiva, pšeničné mouky, vajec či eidamské cihly.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

zdroj: MEDIAFAX